| 
  
Barszcz wigiliny
  
2 dag grzybów suszonych, 
25 dag włoszczyzny, 
1,75 l wody , 
50 dag buraków, 
1 ząbek czosnku, 
0,25 - 0,5 l kwasu buraczaneg, 
sól, cukier. 
 
N
amoczone grzyby oraz włoszczyznę i przyprawy zagotować.
Osobno ugotować w łupinach dokładnie wyszorowane buraki. Gdy są miękkie odcedzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Włożyć do przecedzonego wywaru i zagotować. Barszcz przyprawić do smaku roztartym czosnkiem, cukrem i kwasem buraczanym.
Czysty barszcz  jarski po przecedzeniu podawać z uszkami, z pasztecikami z ciasta francuskiego lub drożdżowego, z paluszkami słonymi.
 
 
 
  
 
  
Zupa z suszonych owoców
 
20 dag suszonych śliwek, 
30 dag suszonych jabłek, 
1,25 l wody, 
cynamon, gożdziki, 
10-15 dah cukru, 
2 dag mąki, 
0,12 l śmietany.
  
O
woce umyć i namoczyć w wodzie  około 1 l. Na następny dzień ugotować dodając cynamon i godziki, Jeśli śliwki były z pestkami, usunąć je. Owoce odcedzić i zmiksować. Część przecieru zagęścić zawiesiną z mąki i małej ilości wody, zagotować i połączyć z resztą zupy i śmietany. Podawać z makaronem lub grzankami. 
 
 | 
 |