| 
  
Chłodnik ogórkowy
  
2 małe świeże ogórki, 
2 szklanki chudego kefiru lub zsiadłego mleka, 
1 szklanka wywaru z warzyw, 
1 pomidor, 
1 ząbek czosnku, 
1 łyżeczka drobno posiekanej mięty, 
6 orzechów włoskich, 
sok z cytryny, 
kilka listków mięty, 
sól, pieprz. 
 
O
górki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Wymieszać z kefirem. Dodać drobno posiekany czosnek, wywar z warzyw oraz sok z cytryny (łyżka). Przyprawić miętą, solą i pieprzem. Udekorować orzechami, cząstkami pomidora oraz listkami mięty. Podawać z młodymi ziemniakami. 
 
 
  
 
  
Chłodnik z botwinką
 
1 pęczek botwinki, 
sok z cytryny, 
średniej wielkości świeży ogórek, 
2 szklanki chudego kefiru, 
4 białka jaj ugotowanych na twardo, 
4 włoskie orzechy, 
1 ząbek czosnku, 
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku, 
1/2 pęczka posiekanego koperku, 
cukier, sól. 
 
B
otwinkę umyć, drobno pokroić, zalać posoloną i posłodzoną wodą (2 szklanki), ugotować. Zakwasić  sokiem z cytryny, dodać zmiażdżony czosnek, wystudzić. Umyty ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn. Białka posiekać. Zieleninę umyć, drobno posiekać. Do rozmąconego kefiru dodać botwinkę i ogórek, wymieszać, rozlać na talerze. Posypać białkami, posiekanymi orzechami i zieleniną. Podawać z ziemniakami. 
 
 | 
 |