| 
  
Kabaczek nadziewany
  
1 Mały kabaczek, 
20 dag chudej cielęciny lub piersi kurczaka, 
1 czubata łyżka płatków owsianych, 
1 czerstwa kajzerka, 
1 białko jaja, 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
majeranek, sól, olej 
 
Sos: 
1 marchewka, 
1 pietruszka, 
1 kawałek selera, 
1 łyżka mąki, 
1 łyżka oleju, 
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego, 
sok z cytryny, 
cukier, sól. 
 
K
abaczek umyć, obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć. Mięso zemleć razem z namoczoną i odciśniętą z wody bułką. Do masy dodać białko, płatki owsiane i przyprawy. Całość wyrobić. Kabaczek napełnić masą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem, wlać 2-3 łyżki wody, przykryć i piec w piekarniku. 
Warzywa umyć, obrać, pokroić, zalać wrzącą wodą (1-2 szklanki), dodać olej, gotować do miękkości na małym ogniu. Warzywa wyjąć. Wymieszać jogurt z mąką, zahartować kilkoma łyżkami wrzącego wywaru, wlać do pozostałego wywaru, przyprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem, zagotować. 
Kabaczek wyjąć z piekarnika na półmisek, podzielić na porcje, posypać natką pietruszki. Podawać z sosem i kaszą lub ziemniakami. 
 
 
  
 
  
Nadziewane pomidory
 
6 dużych pomidorów, 
6 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków, 
1 mały kubeczek kefiru, 
10 dag szpinaku (może być mrożony), 
2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
1 duży ząbek czosnku, 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
kilka gałązek natki, 
gałka muszkatołowa, sól, pieprz. 
 
Z
iemniaki zemleć lub przepuścić przez praskę, dodać zmiażdżony czosnek, kefir szczyptę gałki muszkatołowej i pozostałe przyprawy. Wymieszać, podzielić na trzy równe porcje. Do jednej dodać uduszony we własnym sosie szpinak, a do drugiej koncentrat pomidorowy.
Pomidory umyć, przekroić na połowy, wydrążyć i posypać obficie natka pietruszki. Do 4 połówek wycisnąć ze szprycy białe piure ziemniaczane, a do pozostałych zielone i czerwone. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, wstawić do gorącego piekarnika na 10-15 minut. Podawać w tym samym naczyniu, udekorowane gałązkami natki pietruszki.
 
 
 | 
 |