zdjęcie tortu
Pischinger


5-6 dużych okrągłych wafli
8-10 łżek cukru
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
2 żółtka
10 łyżek masła
10 dag siekanych orzechów laskowych lub włoskich

Polewa:
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki masła


Żółtka utrzeć z cukrem. Czekoladę zetrzeć na wiórki. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka z cukrem, startą czekoladę oraz posiekane orzechy.

Przygotowaną masą smarować wafle i układać jeden na drugim. Całość przycisnąć deseczką i pozostawić w chłodnym miejscu.

Czekoladę pokruszyć i włożyć do rondelka, skropić odrobiną wody, dodać masło i podgrzewając na parze ucierać. Jeszcze ciepłą polewę rozprowadzić na torcie. Wierch można udekorować listkami czarnej i białej czekolady.powrot do glownej strony z przepisami






tort smietanowy
Tort śmietanowy


20 dag białej czekolady
1 l śmietanki 36%
2 opakowania cukru waniliowego
6 jaj
25 dag pierników z czekoladą
12 płatków białej żelatyny
20 ml. białego rumu


Czekoladę wraz z połową śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i 2 łyżkami ciepłej wody. Żelatynę namoczyć, odcisnąć i rozpuścić w gorącej czekoladzie. Mieszając połączyć czekoladę wraz z żelatyną z żółtkami i rumem. Masę schłodzić.

Ubić białka na sztywno, ubić resztę śmietanki. Wszystko połączyć razem, ze schłodzoną masą. Boki tortownicy wyłożyć piernikami, spód pergaminem. Nałożyć warstwę masy, na nią warstwę pierników i resztę masy. Torst udekorować i wstawić do lodówki na dwie godziny.powrot do glownej strony z przepisami






tort sachera
Tort Sachera


Ciasto:
6 jaj
15 dag gorzkiej czekolady
10 łyżek masła
10 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
30 dag dżemu morelowego do smarowania

Polewa:
20 dag gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru.


Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Mieszać, aby się nie przypaliła. Rozgrzać piekarnik do temp. 170 stopni C.

Do naczynia włożyć miękkie masło, wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Ubić na puszystą masę, dodająć zółtka oraz letnią czekoladę. Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać mąkę i połączyć z przygotowaną masą.

Tortownicę (o wielkości około 24 cm) wyłożyć pergaminem, nałożyć masę i piec 15 minut w lekko uchylonym piekarniku. Następnie zamknąć piekarnik i piec dalej przez 30-40 minut.

Upieczone ciasto wując z tortownicy i usunąc pergamin. Kiedy całkowicie ostygnbie, przekroić na pół. Spodni krążek ciasta posmarować dżemem morelowym, nakryć drugim krążkiem i lekko nacisnąć. Na wierzchu rozprowadzić resztę dżemu.

Cukier rozpuścić w połowie szklanki wody i gotować 4 minuty, odstawić do ostudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając. Powoli wlewać syrop. Masę czekoladową wylać na tort i roprowadzić zanurzanym w gorącej wodzie nożem. Resztę masy wlać do szprycerki i udekorować tort.powrot do glownej strony z przepisami






Tort czekoladowy


Ciasto:
15 dag mąki,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
20 dag cukru
20 dag startej gorzekiej czekolady
10 dag masła
6 jaja
4 gruszki w syropie
20 ml likieru gruszkowego
tłuszcz i bułka tarta do formy

Masa:
30 dag gorzkiej czekolady
1 opakowanie cukru waniliowego
400 ml śmietanki
20 ml. rumu


Ciasto:
Masło stopić, przestudzić. Oddzielic żółtka od białek. Żółtka i cukier (bez jednej łyżki) ubić na parze. Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę, kakako i 1/2 czekolady połączyć z masą żółtkową. Dodać stopione masło i pianę, wymieszać. Tortownicę (o średnicy okolo 22 cm) natłuścić i oprószyć bułką tartą, wlać ciasto. Piec okolo 35 minut w temperaturze 180 C.

Masa:
śmietanę z cukrenm podgrzać, dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Nie gotować. Krem zmiksować na gładką masę, przykryć i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Gruszki odcedzic, przekroić, zagotować z odrobiną syropu i wody. Mąkę ziemniaczaną i likier wymieszać, wlać do gruszek, zagotować.

Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto przekroić na dwa krążki. Gruszki rozłożyć na spodzie tortu, na nich rozsmarować 2/3 kremu czekoladowego. Na wierzchu położyć drugi krążek ciasta, lekko docisnąć. Resztę kremu rozsmarować po wierzchu i bokach tortu. Udekorować wiórkami czekoladowymi.






Powrót      Następna