Torcik marcepanowy


10 dag masy marcepanowej
15 dag mąki
10 dag masła
3 żółtka
szczypta soli
0,5 torebki budyniu waniliowego
szklanka mleka
10 dag białej czekolady
20 dag czekolady mlecznej
400 ml śmietanki
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix
0,5 łyżki żelatyny instant


Z mąki, żółtek, masy marcepanowej, szczypty soli oraz 5 dag masła szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je cienko, wyłożyć nim tortownicę. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i piec okolo 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Z proszku budyniowego i szklanki mleka ugotować budyń, wystodzić. Białą czekoladę połamać i stopic w kąpieli wodnej. resztę masła zmiksować z budyniem. Ubijać, dodając po łyżce stopioną czekoladę.

10 dag czekolady mlecznej stopić w kąpieli wodnej, dodać 100 ml śmietanki, wymieszać, wystudzić. Powstałym kremem posmarować ciasto i odstawić. Gdy krem zastygnie, wyłożyć warstwę kremu budyniowego. Wstawić do lodówki.

Schłodzoną resztkę smietanki ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix'em. Pod koniec ubijania dodać żelatynę, rozpuszczona w łżce gorącej wody. Œmietanę wyłożyć na budyń. Resztę mlecznej czekolady zetrzeć i ozdobić wierzch torciku. powrot do glownej strony z przepisami






Tort Dobośa


Ciasto:
7 jaj
200g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliiowego
1 łyżka soku cytrynowego
skórka z połówki cytryny
200 g mąki krupczatki
mąka i masło do formy

Krem czekoladowy:
200g cukru pudru
250 g masła
50 g kakao
1 łyżka rumu
0,5 paczki cukru waniliowego
woda
szczypta soli

Polewa karmelowa:
150 g cukru
woda

Do przybrania:
30 g kakao
50 g orzechów laskowych

Utrzeć żółtka z połową cukru pudru, cukrem waniliowym, sokiem cytrynowym i wodą. Z białek ubić sztywną pianę, dodać drugą połowę cukru pudru i startą skórkę cytrynową, wymieszać i wraz z przesianą mąką połączyć z utartymi żółtkami. Z ciasta upiec w wsymarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy 6 - 8 krążków, (jeden odłożyć).

Krem czekoladowy:
na cukier nalać tyle wody, aby go zakryła, ugotować syrop i wystudzić. Masło utrzeć z solą i kakao, zmieszać z syropem, dodać rum i cukier waniliowy.

Po wystudzeniu krążki przełożyć kremem, boki również posmarować kremem, posypać zmielonymi orzechami i kakao. Wstawić na godzinę do lodówki. Odłożony krążek posmarować polewą i ostrym, natłuszczonym nożem pokrajać go na 12 porcji, po czym ułożyć je na wierzchu oziębionego tortu.

Polewa karmelowa:
cukier skropic wodą, rozpuścić na ogniu i mieszając doprowadzić do zbrunatnienia.powrot do glownej strony z przepisami






Tort kasztanowy z czekoladą


7 żółtek
300 g cukru pudru
300 g oczyszczonych kasztanów jadalnych
500 ml słodkiego mleka
50 g cukru pudru do mleka
100 g tartej czekolady
30 g zmielonych migdałów
50 g przesianej bułki tartej
7 białek
250 ml bitej śmietany (36%)
50 g cukru pudru do ubicia śmietany
polewa czekoladowa
20 g gotowanych kasztanów (do przybrania)

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać kasztany jadalne, uprzednio ugotowane w osłodzonym mleku i przetarte przez sito, tartą czekoladę, zmielone migdały, przesianą bułkę tartą i sztywną pianę z białek. Ciasto upiec w tortowej formie. Po wystudzeniu przekroić, część spodnią posmarować osłodzoną bitą śmietaną, nałożyć część górną, polać polewą czekoladową i przyrać ugotowanymi kasztanami.powrot do glownej strony z przepisami






Kulki truflowe


20 dag gorzekiej czekolady
20 dag mlecznej czekolady
10 dag świeżego masła
3 łżki kremówki
1/4 łżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżki mielonych orzechów
1 łyżka spirytusu lub 2 łżki wódki
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kakao

Obydwie czekolady połamać na kawałki, stopić w kapieli wodnej. Dodać masło i kremówkę, wymieszać drewnianą łżką na gładką masę. Wlać spirytus lub wódkę, ponownie dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części. Do pierwszej dodać łyżkę wiórków kokosowych, do drugiej zmielone orzechy, a trzecią przyprawić gałką muszkatołową. Wstawić do lodówki na około 40 minut. Ze schłozonej masy formować w dłoniach małe kulki. Następnie obtoczyć: muszkatołowe w cukrze pudrze, orzechowe w kakako, a kokosowe w wiórkach. Trufkle przechowywać w lodówce.





Powrót      Następna