Biało-czerwona surówka z kapusty


30 dag kapusty białej,
30 dag kapusty czerwonej,
1 pęczek szczypiorku,
5 łyżek oliwy extra virgin,
1,5 łyżeczki musztardy,
2 łyżki czerwonego octu winnego,
sól, pieprz

Musztardę wymieszać z solą i octem. Cienką strużką, powoli wlewać oliwę cały czas mieszając.
Kapustę posiekać, dodać posiekany szczypior i polać sosem. Przykryć, schłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut.
Podawać do dań z wieprzowiny, jagnięciny i ryb.








Surówka z cykorii


2 duże cykorie,
1 łyżka świeżo startego chrzanu,
4 łyżki borówek do mięs,
2 łyżki rodzynek,
4 łyżki białego wytrawnego wina,
1 łyzka soku z cytryny,
1 łyżka soku z pomarańczy,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
starta skórka pomarańczowa,
sól

Rodzynki umyć, osączyć, pokroić i polać winem po czym odstawić na 30 minut.
Olej utrzeć z sokiem z cytryny i pomarańczy, posolić. Dodać rodzynki, borówki oraz skórkę pomarańczową i wymieszać.
Cykorie oczyścić z zewnętrznych liści, ze środka wyciąć gorzkie głąbki. Listki opłukać i pokroić w paski. Polać przygotowanym sosem i wymieszać. Posypać chrzanem.
Podawać do pieczonych i smażonych mięs.






Powrót   Archiwum   Następna