Sos wielkanocny


1/3 szklanki śmietany 22%,
1 jajako ugotowane na twardo,
1 łyżka chrzanu,
1 łyżka posiekanego koperku,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
cukier, sól,

Jajko przetrzeć przez sitko, dodać resztę składników i wymieszać.
Podawać do jaj ugotowanych na twardo.








Sos duński


1 szklanka majonezu,
4 łyżki niebieskiego sera pleśniowego,
1/2 szklanki śmietany 30%,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka posiekanych orzechów włskich,
biały pieprz

Ser zmiksować z orzechami oraz śmietaną. Połączyć z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawić pieprzem. Podawać do jajek ugotowanych na twardo, mięs na zimno, wędlin, gotowanych warzyw.






Powrót   Archiwum   Następna