| 
  
Sos wielkanocny
  
1/3 szklanki śmietany 22%, 
1 jajako ugotowane na twardo, 
1 łyżka chrzanu, 
1 łyżka posiekanego koperku, 
3 łyżki posiekanego szczypiorku,  
cukier, sól,
  
Jajko przetrzeć przez sitko, dodać resztę składników i wymieszać. 
Podawać do jaj ugotowanych na twardo. 
 | 
 | 
  
  
 
  
 | 
  
Sos duński
  
1 szklanka majonezu, 
4 łyżki niebieskiego sera pleśniowego, 
1/2 szklanki śmietany 30%, 
1 łyżeczka soku z cytryny, 
1 łyżka posiekanych orzechów włskich, 
biały pieprz
  
Ser zmiksować z orzechami oraz śmietaną. Połączyć z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawić pieprzem.
Podawać do jajek ugotowanych na twardo, mięs na zimno, wędlin, gotowanych warzyw. 
 | 
 | 
  
  
 
  
Powrót   Archiwum   Następna
  
 | 
  
 |