| 
  
Sernik cytrynowy na zimno
  
20 dag kruchych herbatników, 
15 dag masła, 
50 dag tłustego sera twarogowego, 
1/5 szklanki smietanki kremowej, 
2/3 szklanki cukiru pudru,  
2 żółtka,  
3 białka, 
1 cukier waniliowy 
3 łyżeczki żelatyny, 
sok z jednej cytryny, 
skórka otarta z trzech cytryn
  
Herbatniki zgnieść wałkiem i polać roztopionym masłem. Wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę do tarty. Niezbyt mocno ugnieść i piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudzić. 
Jajka włożyć na moment do wrzątku. Białka oddzielić od żółtek i mocno oziębić. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wrzątku. 
Ser utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać żółtka, skórkę cytrzynowa i sok z cytryny cały czas ucierając. Smietankę ubić na krem. Białka ubić na sztywno i połączyć ze śmietanką oraz jeszcze ciepłą żelatyną. Całość delikatnie lecz dokładnie wymieszać z masą serową. 
Wyłożyć masę na spód z herbatników i wstawić do lodówki do stężenia. 
 | 
 | 
  
  
 
  
 | 
  
Sernik z brzoskwiniami
  
50 dag mąki tortowej, 
25 dag masła, 
5 żółtek, 
3 łyżki cukru, 
1 łyżka proszku do pieczenia, 
50 dag tłustego białego sera , 
2 żółtka, 
1 torebka budyniu waniliowego, 
1/5 szklanki cukru,  
1 cukier waniliowy, 
1/5 kostki masła, 
1 puszka brzoskwiń, 
6 białek, 
3 łyżki cukru, 
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  
Masło (25 dag) utrzeć z cukrem (3 łyżki), pod koniec ucierania dodawać po jednym żółtku (5 żółtek). Następnie wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną częścią wylepić formę, a drugą część ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny. 
Dwukrotnie zmielić ser. Masło (1/5 kostki) utrzeć z cukrem (1/5 szklanki), cukrem waniliowym oraz żółtkami (2 żółtka) i wciąż ucierając, porcjami dodawać ser. Wymieszać mase z proszkiem budyniowym. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Rozsmarować masę serową na cieście. Ułóżyć na niej połówki brzoskwiń. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier (3 łyżki). Wymieszać pianę z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na owocach. 
Drugą cześć ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć wprost na warstwę piany. 
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. 
 | 
 | 
  
  
 
  
Powrót   Archiwum   Następna
  
 | 
  
 |