Sernik cytrynowy na zimno


20 dag kruchych herbatników,
15 dag masła,
50 dag tłustego sera twarogowego,
1/5 szklanki smietanki kremowej,
2/3 szklanki cukiru pudru,
2 żółtka,
3 białka,
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny,
sok z jednej cytryny,
skórka otarta z trzech cytryn

Herbatniki zgnieść wałkiem i polać roztopionym masłem. Wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę do tarty. Niezbyt mocno ugnieść i piec 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudzić.
Jajka włożyć na moment do wrzątku. Białka oddzielić od żółtek i mocno oziębić. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wrzątku.
Ser utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać żółtka, skórkę cytrzynowa i sok z cytryny cały czas ucierając. Smietankę ubić na krem. Białka ubić na sztywno i połączyć ze śmietanką oraz jeszcze ciepłą żelatyną. Całość delikatnie lecz dokładnie wymieszać z masą serową.
Wyłożyć masę na spód z herbatników i wstawić do lodówki do stężenia.








Sernik z brzoskwiniami


50 dag mąki tortowej,
25 dag masła,
5 żółtek,
3 łyżki cukru,
1 łyżka proszku do pieczenia,
50 dag tłustego białego sera ,
2 żółtka,
1 torebka budyniu waniliowego,
1/5 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1/5 kostki masła,
1 puszka brzoskwiń,
6 białek,
3 łyżki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,

Masło (25 dag) utrzeć z cukrem (3 łyżki), pod koniec ucierania dodawać po jednym żółtku (5 żółtek). Następnie wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną częścią wylepić formę, a drugą część ciasta owinąć folią i wstawić do lodówki na dwie godziny.
Dwukrotnie zmielić ser. Masło (1/5 kostki) utrzeć z cukrem (1/5 szklanki), cukrem waniliowym oraz żółtkami (2 żółtka) i wciąż ucierając, porcjami dodawać ser. Wymieszać mase z proszkiem budyniowym.
Brzoskwinie osączyć z zalewy. Rozsmarować masę serową na cieście. Ułóżyć na niej połówki brzoskwiń. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier (3 łyżki). Wymieszać pianę z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na owocach.
Drugą cześć ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć wprost na warstwę piany.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C.






Powrót   Archiwum   Następna