Polędwica wołowa w wiśniaku

 

50 dag polędwicy wołowej,
1 łyżka oliwy;

Marynata:
100 ml wiśniaku,
100 ml czerwonego, wytrawnego wina,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
1 łyżeczka kolendry,
1 łyżeczka tymianku,
10 ziaren pieprzu,
sól.

 

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieprz i kolendrę zemleć, liście laurowe drobno pokruszyć. W głębokim naczyniu zmieszać przyprawy z wiśniakiem i czerwonym winem. Włożyć polędwicę do marynaty, wstawić do lodówki na 12 godzin. W tym czasie kilkakrotnie obrócić. Wyjąć mięso z marynaty, osuszyć, obwiązać mocną bawełnianą nicią lub sznureczkiem, podpiec na grillu, smarując oliwą. Położyć na tacce, polać przecedzoną marynatą i piec dalej, sprawdzając miękkość szpadką.


Powrót


Następna