Pieczarki pesto

12 duzych pieczarek,
0,25 szklanki oliwy,

Pesto:
2 szklanki ¶wieżych li¶ci bazylii
0,5 szklanki startego parmezanu,
0,75 szklanki oliwy,
1 łyżka migdałów,
3 małe z±bki czosnku,
0,25 łyżeczki ¶wieżo zmielonego pieprzu,
1,5 łyżeczki soli.

 

Migdały sparzyć, obrać ze skórki. Wszystkie składniki pesto zmiksować na gładka masę, przyprawić. Pieczarki umyć, osuszyć, nóżki odrzucić. Oliwę wlać do miseczki, zanurzać w niej po kolei grzyby. Kapelusze układać na grillu spodem do rusztu, piec, aż brzegi się przyrumieni±, odwrócić, nałożyć pesto, upiec na złoty kolor.



Powrót


Następna