| 
  
Pascha rumowa
  
75 dag trzykrotnie smielonego tłustego twarogu, 
20 dag masła, 
6 żółtek, 
1 szklanka drobnego cukru (czubata), 
1 cukier waniliowy,  
0,2 l śmietanki kremówki,  
50 ml rumu, 
10 dag rodzynek, 
10 dag orzechów włoskich, 
10 dag suszonych moreli, 
bakalie i wiórki czekoladowe do przybrania
  
Rodzynki sparzyć i osączyć. Orzechy posiekać, morele opłukać i osączyć. Wszystko drobno posiekać. 
Twaróg zmiksować ze śmietaną i rumem. Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel. Masło utrzeć na puch i w czasie ucierania dodawać po troche twarogu i kogla-mogla. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodać bakalie i starannie wymieszać. 
Nową ceramiczną doniczkę wyłożyć sterylną gazą, wypełnić masą serową. Przykryć brzegami gazy i obciążyć talerzykiem. Wstawić do lodówki przynjamniej na 12 godzin. 
Przed podaniem wyjąć na talerz lub paterę i udekorować bakaliami. 
 | 
 | 
  
  
 
  
 | 
  
Pascha łaciata
  
2 litry mleka, 
2 szklanki śmietany 22%, 
25 dag masła, 
2 łyżki rodzynek, 
1 szklanka cukru pudru (czubata), 
6-8 jajek, 
1 aromat waniliowy, 
5 dag czekolady deserowej, 
25 dag bakalii (np. rodzynek, migdałów,  
daktyli, orzechów włoskich, suszonych moreli),
  
Mleko zagotować. Smietanę zmiksować z jajkami, wlać do wrzącego mleka, zamieszać i gotować na małym ogniu aż twaróg oddzieli się od serwatki (około 5 minut). Wylać na sito wyłożone sterylną gazą i zostawić na kilka godzin do obcieknięcia. 
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. W czasie ucierania dodawać po łyżce twarogu. Wsypać rozdrobnione bakalie i wymieszać. 
Podzielić masę na dwie części. Czekoladę skruszyć, włożyć do garnka i rozpuścić na parze, ostudzić. Letnią czekoladę dodać do połowy masy i wymieszać. 
Do formy wyłożonej gazą (może to być ceramiczna, nowa doniczka) wkładać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego kremu. Całość przykryć gazą i obciążyć np. talerzykiem ze sloikiem z wodą. Wstawić do lodówki na conajmniej dwanaście godzin. Tuż przed podaniem wyjąć paschę z formy, polać roztopioną czekoladą. 
 | 
 | 
  
  
 
  
Powrót   Archiwum   Następna
  
 | 
  
 |