Knedle z morelami
  
 
500 g ziemniaków 
20 moreli 
20 kosetk cukru 
2 jajka 
sól 
180 g mąki krupczatki 
100 g bułki tartej 
80 g masła 
50 g cukru pudru 
Ugotowane ze skórką ziemniami płuczemy pod zimna wodą, obieramy i schładzamy.  
Morele nacinamy, wyjmujemy pestkę w powstały otwór wkładamy kostkę cukru. 
Do sprasowanych ziemniaków dodajemy jajka, szczypte soli oraz moką i wyrabiamy na głądkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego 20 krążków. Każdą morelę szczelnie zawijamy w kawałek ciasta. 
W dużym garnku zagotowujemy 2 litry wody wymieszanej z 2 łyżeczkami soli. Do wrzątku wkładamy knedle, oddzielając je od dna garnka drewnianą łyżką i gotujemy na małym ogniu. Ugotowane knedle przekładamy łyżką cedzakową na citko i odsączamy. 
Obtaczamy je w podsmażonej na maśle bułce tartej i oprószamy cukrem pudrem.
  
  
 
 
  
Sałatka owocowa w melonie
  
 
2 małe melony 
4 łyżki soku z cytryny 
1 łyżeka cukru 
odpowiendnia ilośc cukru 
1 jabłko lub banan 
2 brzoskwinie 
250 g wiśni lub winogron
250 g truskawek lub malin
250 g jeżyn lub borówek
175 ml wina
Melony przekrawamy i usuwamy pestki. Miąższ po wykrojeniu przekładamy do dużej miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy cukrem. 
Obieramy banana lub jabłko i kroimy w plasterki. Z wiśni lub winogron usuwamy pestki. Pozostałe owoce płuczemy. Wszystkie owoce łączymy z miąższem melona, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy winem. 
Sałatkę owocową schładzamy. Bezpośrednio przed podaniem przekładamy do połówek melonów.
  
  
  
 |