| 
Zupa fasolowa po serbsku
  
 
500g białej fasoli 
400g tłustego boczku 
2 liscie laurowe 
3 gozdziki 
5 jagód jałowca 
1 łyżeczka majeranku 
2 cebule 
2 czerwone papryki 
2 zielone papryki 
500 g pora 
2 łyżeczki bulionu mięsnego w proszku 
2 łyżki słodkiej papryki 
1 łyżka octu ziołowego 
125 ml śmietanki 30% 
sól i pieprz 
Przebraną fasolę moczymy (najlepiej przez całą noc) w 1,5 l zimnej wody. W tej samej wodzie gotujemy fasolę przez 1 godzine i 40 minut na małym ogniu wraz z boczkiem i umieszczonymi w lninym woreczku przyprawami. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. 
Oczyszczone warzywa kroimy w cienkie paski i dodajemy do zupy. 
Zupę przyprawiamy wywarem mięsnym w proszku, solą i pieprzem, a woreczk z pozostałymi przyprawami wyjmujemy. 
Paprykę mieszamy z octem oraz śmietanką i dodajemy do zupy. Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku (powinna byc lekko pikantna). Wyjęty z zupy boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. 
Podajemy z chlebem wiejskim i czerwonym winem.
  
  
 
 
  
Zupa z boczku i fasolki szparagowej
  
 
300 g chudego boczku wieprzowego 
1 łyżeczka buklionu mięsnego w proszku 
750 g fasolki szparagowej 
1 kg ziemniaków 
2 cebule 
1 łyżeczka soli 
0,5 łyżeczki pieprzu 
1 pęczek cząbru 
50 g słoniny 
2 łyżki posiekanej pietruszki
Chudy boczek zalewamy 0,5 l wody, dodajemu bulion mięsny w proszku, przykrywamy i gotujemy przez 40 minut na małym ogniu. 
Fasolkę oczyszczamy, usuwamy włókna i kroimy na mniejsze kawałki. Obrane ziemniaki kroimy w drobna kostkę. Dodajemy do gotującego sie boczku, solimy i przyprawiamy pieprzem. Na wierzch kładziemy cząber i gotujemy pod przykryciem. 
Pokrojoną w drobną kostkę słoninępodsmażamy na chrupko. Z bulionu wyjmujemy cząber i boczek. Ugotowany boczek kroimy w kostkę i ponownie wkładamy do garnka. Bezpośrednio przed podaniem zupę doprawiamy do smaku i dodajemy do niej posiekana pietruszkę oraz podsmażoną słoninę.
  
  
  
 | 
 |