| 
Gruszki z borówkami
  
 
200 g kompotu z borówek 
1 kawałek cynamonu 
8 gruszek 
2 łyżki soku z cytryny 
175 ml wrzącej wody mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy kompot z borówek oraz cynamon i zagotowujemy. 
Z obranych gruszek usuwamy gniazda nasienne. Owoce układamy ciasno, jeden przy drugim i dusimy pod przykryciem. Gruszki przekładamy do szklanej miski, przekładamy borówki. Całośc schładzamy. Możemy podawac z bitą śmietaną.
 
 
  
  
 
 
  
Gruszki w ciepłym sosie czekoladowym
  
 
750 gruszek konserwowych (połówek) 
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżeka cukru 
szczypta cynamonu 
1 łyżka posiekanych orzeszków pistacjowych
  
Krem: 
250 ml śmietanki 36% 
2 łyżki miodu 
1 torebka cukru waniliowego 
100 g czekolady 
Gruszki wyjmujemy z soku i odsączamy. 175 ml soku z gruszek, sok z cytryny, cukier i cynamon gotujemy aż do uzyskania syropu. Gruszki smarujemy wywarem i odstawiamy do schłodzenia. 
Smietanę, miód i cukier waniliowy szybko zagotowujemy. Dodajemy czekoladę połamaną na małe kawałki i mieszamy do rozpuszczenia. 
Gruszki układamy na talerzykach i polewamy ciepłym sosem czekoladowym. Posypujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
  
  
  
 | 
 |