| 
  
Sałata ze szparagami
  
50 dag szparagów, 
1 główka sałaty, 
2 pomidory, 
1 jajo ugotowane na twardo, 
1 łyżka posiekanego szczypiorku, 
3 łyżki oliwy, 
2 łyżki soku z cytryny, 
musztarda, 
ewentualnie cukier, 
sól, pieprz. 
 
Szparagi umyć, odciąć końce, obrać. Wrzucić do lekko osolonej i osłodzonej (niekoniecznie) wrzącej wody, ugotować, odsączyć. Jajo obrać i posiekać. Pomidory umyć, obrać, pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny odrobiną musztardy, szczypiorkiem, a następnie z jajem i pomidorami. Szparagi pokroić na małe kawałki, wymieszać z połową sosu, odstawić na kilka minut do lodówki. Sałatę umyć, porwać na małe kawałki. Szparagi i sałatę ułożyć warstwami w salaterce, wymieszać z resztą sosu.
 
 
 
  
 
  
Sałatka kalafiorowa
 
1 mały młody kalafior, 
10 dag szynki, 
2 duże pomidory, 
3 dymki, 
2 łyżki majonezu, 
3 łyżki jogurtu naturalnego, 
sól, pieprz. 
 
Kalafior umyć, ugotować na parze lub w małej ilości wrzątku, wystudzić. Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Dymkę umyć, drobno posiekać razem z cebulkami. Szynkę pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, dodać pozostałe składniki sałatki. Jogurt i majonez wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Polać sosem sałatkę. 
 
 
  
 
  
Sałatka z cykorii i jabłek
 
1 mała cykoria, 
1 winne jabłko, 
1 marchewka, 
1 łyżeczka oleju, 
sól, pieprz. 
 
Cykorię podzielić na listki, umyć, osuszyć, pokroić w cienki makaronik. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a jabłko na tarce do jarzyn. Składniki sałatki wymieszać z przyprawami i olejem. 
 
 | 
 |