| 
  
Eskalopki cielęce z gruszkami
  
8 sznycli cielęcych (ok. 80 dag), 
10 dag masła, 
3 duże twarde gruszki, 
10 dag łuskanych orzeszków pistacjowych, 
3 łyżki octu winnego jabłkowego, 
1 łyżeczka świeżego romarynu, 
sól, pieprz
  
Mięso oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. Obsmażyć na połowie rozgrzanego masła po 4-5 minut z każdej strony, pozostawić w cieple.  
Gruszki obrać, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Na osobnej patelni rozgrzać pozostałe masło z cukrem i włożyć pokrojone gruszki razem z orzeszkami. Wlać ocet i smażyć na dużym ogniu aż sie zarumienią i zmiękną. 
Eskalopki przybrać gruszkami i podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i surówką. 
 | 
 | 
  
  
 
  
 | 
  
Chrzan z bitą śmietaną
  
20 dag świeżo startego, gotowanego chrzanu, 
1/2 szklanki śmietany 30%, 
1 łyżka soku z cytryny, 
cukier, sól
  
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z sokiem cytrynowym i delikatnie wymieszać z chrzanem. Doprawić solą i cukrem. 
Podawać do wędlin, zimnych mięs, pasztetów i ryb. 
 | 
 | 
  
  
 
  
Powrót   Archiwum   Następna
  
 | 
  
 |