| 
  
Jajka w gniazdku z łososia
  
8 jajek ugotowanych na twardo, 
8 plastrów wędzonego łososia, 
16 kaparów, 
liście sałaty, 
2/3 szklanki pokrojonego gotowanego lub pieczonego kurczaka (bez skóry), 
3 ziemniaki, 
seler, 
ogórek kiszony, 
jabłko, 
czerwona cebula, 
3/4 szklanki majonezu, 
łyżeczka ostrej musztardy, 
łyżka soku z cytryny, 
cukier, sól, pieprz.
  
Zieminiaki oraz seler oczyścić, opłukać, ugotować i ostudzić, po czym pokroić w kostkę. Cebulę obrać i psiekać. Przygotowane składniki połączyć, dodać mięso kurczaka, przyprawić solą  i pieprzem, po czym wymieszać. 
Majonez wymieszać z musztardą i sokiem cytrynowym, przyprawić pieprzem i solą.  
Sałatkę polać sosem i wymieszać. 
Na talerzu ułożyć liście sałaty, wyłożyć sałatkę. Uformować gniazdka z łososia i włożyć do każdego z nich po jednym jajku. Całość udekorować kaparami. 
 | 
 | 
  
  
 
  
 | 
  
Roladki wiosenne z łososia
  
50 dag wędzonego łososia w plastrach, 
40 dag tłustego twarogu, 
10 dag sera rokpol, 
1 pęczek rzodkiewek, 
3 papryki różnokolorowe, 
1 pęczek szczypiorku, 
sól, pieprz
  
Szczypiorek, papryki i rzodkiewki posiekać. Sery zemleć, dodać warzywa i doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. 
Łososia ułożyć na folii spożywczej tak, aby plastry na siebie zachodziły i utworzyły długi prostokąt. Posmarować pastą z sera i warzyw, zwinąć razem z folią i włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny. 
Oziębioną roladę rozwinąć z folii i pokroić na plastry. 
 | 
 | 
  
  
 
  
Powrót   Archiwum   Następna
  
 | 
  
 
 |