Jajka w gniazdku z łososia


8 jajek ugotowanych na twardo,
8 plastrów wędzonego łososia,
16 kaparów,
liście sałaty,
2/3 szklanki pokrojonego gotowanego lub pieczonego kurczaka (bez skóry),
3 ziemniaki,
seler,
ogórek kiszony,
jabłko,
czerwona cebula,
3/4 szklanki majonezu,
łyżeczka ostrej musztardy,
łyżka soku z cytryny,
cukier, sól, pieprz.

Zieminiaki oraz seler oczyścić, opłukać, ugotować i ostudzić, po czym pokroić w kostkę. Cebulę obrać i psiekać. Przygotowane składniki połączyć, dodać mięso kurczaka, przyprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać.
Majonez wymieszać z musztardą i sokiem cytrynowym, przyprawić pieprzem i solą.
Sałatkę polać sosem i wymieszać.
Na talerzu ułożyć liście sałaty, wyłożyć sałatkę. Uformować gniazdka z łososia i włożyć do każdego z nich po jednym jajku. Całość udekorować kaparami.








Roladki wiosenne z łososia


50 dag wędzonego łososia w plastrach,
40 dag tłustego twarogu,
10 dag sera rokpol,
1 pęczek rzodkiewek,
3 papryki różnokolorowe,
1 pęczek szczypiorku,
sól, pieprz

Szczypiorek, papryki i rzodkiewki posiekać. Sery zemleć, dodać warzywa i doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
Łososia ułożyć na folii spożywczej tak, aby plastry na siebie zachodziły i utworzyły długi prostokąt. Posmarować pastą z sera i warzyw, zwinąć razem z folią i włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny.
Oziębioną roladę rozwinąć z folii i pokroić na plastry.






Powrót   Archiwum   Następna