| 
Wołowina z kukurydzą
  
 
500 g mięsa wołowego 
125 ml białego wina 
1 l bulionu mięsnego 
1 ząbek czosnku 
1 cebula 
2 łyżki słodkiej papryki 
250 g marchwi 
1 czerwona papryka 
1 zielona papryka 
1 por 
150 g ryżu długoziarnistego 
280 g kukurydzy konserwowej 
sól i pieprz 
4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  
Mięso kroimy na centymetrowe kawałki, zalewamy winem, mieszamy i schładzamy. 
Mięso przekładamy na cedzak i pozostawiamy do odsączenia. Zalewy nie wylewamy. Osuszone kawałki mięsa podsmażamy na oleju i zalewamy bulionem tak aby mięso było w nim całkowicie zanurzone. 
Obrany czosnek i cebulę kroimy na kawałki, dodajemy mieloną słodką paprykę. Pozostałe warzywa kroimy w cienkie paski. 
Ryż z marchwią dodajemy do mięsa. Po 10 minutach gotowania dodajemy pozostałe warzywa i kukurydzę wraz z zalewą. Gotujemy pod przykryciem. 
Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy zalewę z mięsa i dodajemy natkę pietruszki. Zagotowujemy. Następnie dodajemy natkę pietruszki i podajemy.
  
  
 
 
  
Zupa pomidorowa z kukurydzą i papryką
  
 
2 cebule 
1 kg kości od szynki 
1 zielona papryka 
1 ząbek czosnku 
2 łyżki oleju 
280 g konserwowej kukurydzy 
800 g konserwowych pomidorów 
0,75 l bulionu mięsnego 
0,5 łyżeczki soli  
0,5 łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki 
szczypta majeranku i tymianku 
2 łyżki posiekanej pietruszki 
2 łyżki pokrojonego szczypiorku 
4 łyżki białego wina
  
Obraną cebulę kroimy w plasterki. Paprykę przekrawamy na pół i usuwamy nasiona. Płuczemy i kroimy w paski. Obrany ząbek czosnku rozgniatamy. 
Cebulę podduszamy w rozgrzanym oleju, dodajemy paprykę i dalej dusimy. Następnie dodajemy kukurydzę i czosnek. 
Pomidory razem z zalewą i bulionem mięsnym dodajemy do duszonych składników. Zupę doprawiamy do smokau i dalej gotujemy. 
W końcowej fazie gotowania dodajemy zioła i wino. Zupę ponownie zagotowujemy. Podajemy z chlebem tostowym lub bułką francuską.
  
  
  
 | 
 |