| 
  
Chrzan z jabłkami
  
6 łyżek startego chrzanu, 
2 jabłka, 
1 łyżka m±ki pszennej, 
2 łyżki bulionu z kostki, 
sok z połowy cytryny, 
cukier, sól,
  
Jabłka umyć, pokroić i ugotować w małej ilo¶ci wody. Następnie przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z m±k± i zagotować. Dodać bulion, chrzan i sok z cytryny. Doprawić cukrem i sol±. 
Podować ostudzony do pasztetów, pieczeni i wędzonego drobiu. 
 | 
 | 
  
  
 
  
 | 
  
Chrzan z bit± ¶mietan±
  
20 dag ¶wieżo startego, gotowanego chrzanu, 
1/2 szklanki ¶mietany 30%, 
1 łyżka soku z cytryny, 
cukier, sól
  
Mocno schłodzon± ¶mietanę ubić na sztywno z sokiem cytrynowym i delikatnie wymieszać z chrzanem. Doprawić sol± i cukrem. 
Podawać do wędlin, zimnych mięs, pasztetów i ryb. 
 | 
 | 
  
  
 
  
Powrót   Archiwum   Następna
  
 | 
  
 |