Chrzan z jabłkami


6 łyżek startego chrzanu,
2 jabłka,
1 łyżka m±ki pszennej,
2 łyżki bulionu z kostki,
sok z połowy cytryny,
cukier, sól,

Jabłka umyć, pokroić i ugotować w małej ilo¶ci wody. Następnie przetrzeć przez sito. Przecier wymieszać z m±k± i zagotować. Dodać bulion, chrzan i sok z cytryny. Doprawić cukrem i sol±.
Podować ostudzony do pasztetów, pieczeni i wędzonego drobiu.








Chrzan z bit± ¶mietan±


20 dag ¶wieżo startego, gotowanego chrzanu,
1/2 szklanki ¶mietany 30%,
1 łyżka soku z cytryny,
cukier, sól

Mocno schłodzon± ¶mietanę ubić na sztywno z sokiem cytrynowym i delikatnie wymieszać z chrzanem. Doprawić sol± i cukrem.
Podawać do wędlin, zimnych mięs, pasztetów i ryb.






Powrót   Archiwum   Następna