BAKŁAŻANY FASZEROWANE
4 bakłażany
4 łyżki tartej bułki
6 łyżek oliwy z oliwek
50 g masła
200 g sera mozzarella
2 pomidory
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
50 g oliwek czarnych
25g kaparów
2 filety anchois
1 pęczek pietruszki
1 łyżka oregano
Porcja przeznaczona jest dla czterech osób. 
Przygotowanie  1 godzina, pieczenie 1 godzina.
Bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż na pół i oczyścić, 
wycinając miąższ tak aby została tylko warstwa jedno centymetrowa przy skórce. 
Wnętrze bakłażanów osolić, oprószyć pieprzem i posmarować dwoma łyżkami oliwy.
Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na 
małe kawałki. Opalić papryki nad ogniem, zdjąć skórkę, oczyścić z pestek i drobno pokroić.
Umytą zieloną pietruszkę drobno pokroić, oliwki i kapary wydrylowane, pociąć na ćwiartki. 
Rozdrobnić filety anchois.
Wymieszać w misce farsz: tartą bułkę, oliwki, kapary, 
zieloną pietruszkę, oregano i anchois. Dodać 2 łyżki oliwy i jeszcze raz wymieszać.
Napełnić  bakłażany farszem, kładąc na wierzch kawałki kaparów i papryki. Bakłażany
ułożyć na posmarowanej oliwie blasze i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym 
do temperatury 180 stopni Celsjusza, pilnując aby się za bardzo nie podpiekły 
(bakłażany łatwo się przypalają). Na 5-8 minut przed końcem zapiekania wyjąć i 
posypać kawałkmi sera mozarella. Podawać gorące.