papryka faszerowane PAPRYKA FASZEROWANA PO SYCYLIJSKU


4 papryki żółte
6 pomidorów
oliwa z oliwek do posmarowania formy

FARSZ
500 g mielonej, chudej wołowiny
1 duża cebula
1 mała, ostra czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 pęczek pokrojonej pietruszki
1 pęczek pokrojonej świeżej bazylii
100 ml oliwy
3 łyżki tartej bułki
3 łyżki rodzynków sułtańskich
12 drobno posiekanych czarnych oliwek
12 posiekanych orzeszków pinoli (owoce szyszki cedrowej)
sól
pieprz

Porcja przeznaczona jest dla czterech osób. Przygotowanie 45 minut, pieczenie 1 godzina.

Papryki umyć, ściąć im 'czapki' z szypułkami, wydrążyć gniazda nasienne, ponownie opłukać i położyć na ściereczce, aby obeschły.
Cenulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, aż będą szkliste. Dodać tartą bułkę, wymieszać i smażyć dalej, póki cebula się nie zarumieni. Ostrą papryczkę umyć i oczyścić z nasion, po czym drobno pokroić i dodać do cebuli razem z posiekanymi orzeszkami oraz z uprzednio wymoczonymi i odciśniętymi rodzynkami. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać mięso oraz pozostałe składniki farszu: tartą bułkę, pietruszkę i bazylię. Osolić, dodać pieprz i starannie wymieszać. Farszem tym napełnić papryki.
Pomidory sparzyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki.
Ułożyć luzno papryki na dnie posmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia. Odstępy między paprykami wypełnić ćwiartkami pomidorów. Skropić wszystko oliwą. Tak przygotowana potrawę zapiekać przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza. Podawać gorące.

Powrót
Następna