linia BABKA ŚNIEŻNA

CIASTO:
20 dag mąki ziemniaczanej,
30 dag cukry,
15 jaj,
10 dag migdałów,
cytryna.

POLEWA:
gotowa polewa czekoladowa.

DEKORACJA:

gotowe płatki migdałowe.


Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Migdały sparzyć, obrać i zetrzeć na specjalnej tarce. Żółtka, migdały, sok z cytryny i mąkę starannie wymieszać. Z białek ubic piane i stopniowo dodawać dio ciasta, cały czas mieszając. Gotowe ciasto wlać do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, natychmiast wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30 - 40 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu babkę wyjąc z formy i oblać polewą czekoladową przyrządzoną według przepisu na opakowaniu. Ozdobić płatkami migdałowymi.

Powrót
Następna