linia SERNIK POMARAŃCZOWY

50 dag sera trzykrotnie mielonego ,
łyżka m±ki pszennej,,
20 dag masła,
20 dag cukru pudru,
8 jaj,
10 dag migdałów,
cukier waniliowy,
jedna pomarańcza,
sok i skórka otarta z jednej pomarańczy,

LUKIER:
15 łyżek cukru,
ćwierć szklanki wody,
pół łyżeczki octy 6-cio procentowego,
aromat pomarańczowy,

DEKORACJA:
pomarańcza lub mandarynki,
winogrona


Masło i cukier utrzeć na puszyst± jednolit± masę. Dodać zmielony ser i dokładnie wymieszać, po czym - wci±ż mieszaj±c - stopniowo dokładać po jednym żółtku, cukier waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy, m±kę oraz posiekane migdały. Z białek ubic sztywn± pianę i poł±czyć j± z mas± serow±. Formę wysmarować tłu¶zczem i obficie posypać bułk± tart±, napełnić mas± serwo±. Wstawić do umiarkowanie gor±cego piekarnika na 50 minut.
Przygotowac lukier, pod koniec ucierania dodac aromat pomarańczowy.
Upieczony i ostudzony sernikpolać lukrem i udekorować cz±stkami pomarańczy lub mandarynki oraz winogronami.


Powrót
Następna