BABECZKI

15 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
4 żółtka

Mąke posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Foremki (ok. 15 szt.) wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość ok. 0,5 cm. Jedną foremką wycinać krążki i dokładnie wyklejać nimi wnętrze pozostałych foremek. Babeczki wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Po przestudzeniu wyjąc, odwracając foremkę dnem do góry. Napełnić dowolnym nadzieniem.

Bita smietana

0,5 l śmietanki 36%
2 dag cukru pudru,
dowolne owoce do dekoracji

Smietankę ubić z cukrem, napełnić babeczki. Przed podaniem ozdobić owocami.

Masa cytrynowa

25 dag masła
3 jaja
2 cytryny
20 dag cukru

Jaja ubić na parze na puszystą masę, odstawić i nadal ubijać, aż do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i dokładnie wymieszać z utartymi jajami oraz sokiem i otartą skórką cytryny. Gotową masą napełniać babeczki, dowolnie je dekorując.

Masa czekoladowa

25 dag masła
3 jaja
20 dag cukru
5 dag kakao
pół szklanki mleka
8 dag gorzkiej czekolady
50 ml spirytusu

Kakao wsypać do mleka i ciągle mieszając - zagotować. Jaja ubić z cukrem na parze, odstawić i nadal ubijać, aż do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i połączyć z ubitymi jajami, dodać startą na tarce czekoladę, drobniutko pokrojoną wanilię i alkohol. Wszystko razem wymieszać i powstała masą napełnić babeczki. Udekorować je dowolnie.

Masa orzechowa

25 dag orzechów
25 dag cukru pudru
12 dag śmietanki 18%
laska wanilii

Orzechy obrać i zemleć, dodać cukier puder, rozdrobnioną wanilię i śmietankę, utrzeć wszystko na jednolitą masę. Tak przygotowaną masą napełnić babeczki. Ozdobić je połówkami orzechów.

powrot




Słodkie zajączki

50 dag mąki
5 dag drożdży
5 dag cukru
szklanka mleka
5 dag masła skórka otarta z połowy cytryny
2 jaja
5 dag koryntek
5 dag migdałów
sól

Drożdże wymieszać z łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (pól szklanki). Dosypać łyżkę mąki, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić na małym ogniu. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać w nie wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto. Następnie dodać resztę cukru i mleka, szczyptę soli, skórkę z cytryny i rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać jednakową ilość krążków o średnicy 5 cm i krążków o średnicy 3 cm. Mniejsze krążki naciągnąć na długość jednego cm lekko rozchylić, a następnie połączyć większymi krążkami z kawałków ciasta uformować kuleczki i umieścić je w miejscach łapek. Rozkłócić drugie jajo i pędzelkiem posmarować zajączki. Zrobić im oczka i noski z rodzynków, a do łapek dokleić połówki migdałów. Zajączki położyć na natłuszczonej blasze i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Potem wstawić do gorącego piekarnika i piec około 15 minut.

powrot




Tort czekoladowy polski

Biszkopt:

12 jaj
20 dag cukru pudru
25 dag czekolady w proszku
25 dag migdałów

Masa:

25 dag cukru
szklanka wody 25 dag migdałów
sok z cytryny
pół laski wanilii

Polewa:

gotowa polewa czekoladowa

Dekoracja

Płatki migdałowe

12 żółtek utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i wciąż ucierając stopniowo dodawać czekoladę w proszku oraz zmielone ze skórką migdały. Z białek ubić sztywną pianę i bardzo delikatnie połączyć ją z masą jajeczno-czekoladową. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe delikatnie przełożyć do dużej tortownicy wysmarowanej i oprószonej mąką, wstawić do ciepłego piekarnika i piec około 50 minut.
Przygotować masę: z cukru i wody ugotować gęsty syrop. Do wrzącego syropu wsypać obrane i sok z cytryny i posiekana wanilię.
Upieczony biszkopt przekroić na 2 krążki i przełożyć ciepłą jeszcze masą. Wierzch tortu oblać polewą czekoladową i udekorować płatkami migdałów.

powrot




Powrót      Następna