Truskawkowe napoje





Koktail truskawkowy


50 dag dojrzałych truskawek,
2,5 szklanki słodkiej śmietanki,
cukier puder

Truskawki przygotować i przetrzeć. śmietankę ubić z cukrem, dodawać stopniowo przecier truskawkowy, ciągle ubijając. Gotowy koktail podawać dobrze oziębiony w małych, szerokich szklaneczkach z dodatkiem lodu.






Napój truskawkowo-śmietankowy


70 dag truskawek,
1 szklanka słodkiej śmietanki,
0,5 l mleka,
2 żółtka,
cukier puder

Mleko zagotować i ostudzić. Truskawki dokładnie przebrać, umyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste plastykowe sito drewnianym wałkiem lub zmiksować. śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać żółtka, ciągle ubijając. Wymieszać z mlekiem i z przecierem truskawkowym. Napój przyrządzić bezpośrednio przed podaniem. Podawać mocno oziębiony lub z dodatkiem lodu.







Napój z kefiru i truskawek


3 szklanki kefiru,
60 dag truskawek,
10 dag cukru.

Truskawki przebrać i umyć. Następnie utrzeć z cukrem na jednolitą, gładką masę. Dodawać stopniowo kefir, ubijając trzepaczką. Gotowy napój schłodzić i podawać w szerokich szklankach.






Napój truskawkowy


50 dag truskawek,
2,5 szklanki wody mineralnej,
8 dag cukru.

Owoce przebrać, umyć, usunąć szypułki, zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito. Osłodzić i rozprowadzić wodą mineralną, Oziębić. Podawać w małych szklaneczkach.






Kompot z truskawek


40 dag truskawek,
3 szklanki wody,
10 dag cukru,
cynamon

Owoce umyć i usunąć szypułki. Z wody i cukru ugotować syrop. Wrzucić owoce do gorącego syropu, następnie gotować około 5 minut. Po schłodzeniu kompot nadaje się do spożycia.





Powrót   Archiwum   Następna