Truskawkowe desery





Babeczki kruche z truskawkami


Ciasto:
300 g mąki,
100 g masła,
100 g margaryny,
3 żółtka,
100 g cukru pudru,
tłuszcz do smarowania foremek.

Nadzienie:
600 g owoców,
6 łyżek marmolady pomarańczowej,
1/2 l soku pomarańczowego,
likier pomarańczowy,
12 łyżek cukru,
2 łyżki cukru waniliowego,
6 listków żelatyny,

Ciasto zagnieść, wstawić na 15 minut do lodówki. Wyjąć, rozwałkować, wylepić nim nasmarowane tłuszczem foremki.
Babeczki wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika i piec przez 15-20 minut.
Truskawki obrać z szypułek,umyć, osączyć z wody, posypać cukrem, pokropić likierem,nakładać po kilka do babeczek.
Cukier waniliowy rozpuścić, dodać sok i doprowadzić do wrzenia. Żelatynę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody. Rozpuścić w gorącym soku z cukrem. Ostudzić. Zalać babeczki z truskawkami żelatyną z sokiem pomarańczowym i cukrem. Zostawić do zastygnięcia.






Babka z ryżu z truskawkami


25 dag ryżu,
1 szklanka wody,
1 szklanka mleka,
2 dag margaryny,
2 jajka,
15 dag cukru,
cukier waniliowy,
sól,
zapach cytrynowy do ciast,
tłuszcz i bułka tarta do formy,
40 dag truskawek,
1 szklanka śmietany

Zagotować wodę z solą i na wrzątek wrzucić umyty ryż. Gdy wchłonie wodę dodać mleko i margarynę, a następnie gotować na małym ogniu. Ryż wyłożyć do miski. Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę i dodać do ryżu. Połączyć delikatnie ze sztywną pianą, dodając zapachy. Przełożyć do formy (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec 30 min w temperaturze 180 C. Po upieczeniu i przestygnięciu wyjąć babę z formy na płaski talerz. W otwór włożyć część umytych i osączonych owoców. Resztę owoców ułożyć obok. Całość polać bitą śmietaną.







Biszkopt z truskawkami


75 dag truskawek,
2 krążki biszkoptu o średnicy 20 cm,
2 szklanki śmietanki,
10 dag cukru pudru,
wanilia,
4 łyżeczki kirszu lub koniaku,
12 łyżek soku z malin lub truskawek.

Dokładnie myjemy truskawki pod bieżącą wodą, odrywamy szypułki i wstawiamy do lodówki.
Oba krążki biszkoptu musimy przekroić poziomo na połowy.
Przyrządzamy krem:
Ubijamy trzepaczką śmietankę, dodajemy cukier i wanilię. Sok z owoców rozprowadzamy alkoholem.
Na okrągłym talerzu kładziemy krążek biszkoptu, nasączamy go trzema łyżkami soku i pokrywamy kremem. Na kremie układamy warstwę truskawek. Układamy je ciasno, jedna obok drugiej, czubkami do góry.
W ten sam sposób układamy dalsze warstwy biszkoptu, kremu i truskawek. Cisto trzymamy w lodówce, aż do chwili podania na stół.






Tort truskawkowy


1 duże pudełko biszkoptów,
1 szklanka drobno pokrojonych truskawek,
4 białka,
25 dkg cukru (drobnego),
kawałek wanilii,
4 łyżeczki żelatyny.

Żelatynę zmiękczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami, tworząc dookoła rant z połówek biszkoptów.
Ubić sztywną pianę z białek, po czym ubijając dodawać po trochu cukru, a na końcu szklankę pokrojonych drobniutko truskawek i żelatynę. Ubijać jeszcze chwilę, wyłożyć różową pianę na biszkopty. Cały wierzch piany przykryć ustawionymi pionowo truskawkami, sparzonymi wrzątkiem na sitku. Pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia piany.






Tarta truskawkowa


CIASTO:
1 szklanka mąki,
2 żółtka,
3 łyżki cukru,
10 dkg masła,
sól.

NADZIENIE:
4 żółtka,
250 dag truskawek,
300 ml śmietanki kremówki,
13 dkg cukru,
zapach waniliowy,
galaretka truskawkowa.

Masło rozetrzeć z cukrem, żółtkami, mąką i szczyptą soli. Zagnieść. Wyłożyć ciastem formę i piec przez 15 minut w temepaturze 200 stopni.
Żółtka i cukier ubić na parze. Dodać do zagotowanej kremówki. Gotować na parze cały czas delikatnie mieszając masę. Gdy krem zgęstnieje, dodać zapach waniliowy. Odstawić do wystygnięcia.
Wylać na upieczone ciasto. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Umyć i oczyścić truskawki. Przygotować galaretkę truskawkowa według przepisu na opakowaniu. Moczyć truskawki w galaretce i układać na kremie czubkiem do góry. Ponownie wstawić na 10 minut do lodówki.





Powrót   Archiwum   Następna