Truskawkowe dania główne





Kasza kukurydziana z truskawkami


1 szklanka kaszy kukurydzianej,
2 szklanki mleka,
1 łyżka masła,
5 łyżek cukru,
sól,
25 dag truskawek,
1 szklanka śmietanki kremowej,
3 łyżki cukru pudru.

Zgotować mleko z masłem, wsypać mieszając kaszę, lekko osłodzić i posolić. Ugotować mieszając do dna na płytce ochronnej lub na parze pod przykryciem. Ugotowaną kaszą przełożyć do opłukanej zimną wodą formy i odstawić do ostudzenia. Truskawki opłukać na cedzaku, osączyć, usunąć szypułki i rozbić z cukrem w mikserze lub rozetrzeć w misce. Kaszę wyłożyć na półmisek, pokryć masa truskawkowa a następnie ubitą śmietanką z cukrem. Udekorować paroma truskawkami.






Kluski kladzione z truskawkami


10 dag poziomek lub truskawek,
20 dag mąki,
1 jajko,
1/2 szklanki mleka,
sól,
4 dag margaryny,
2 dag tartej bułki,
cukier do posypania.

Owoce przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i rozdrobnić. W dużym płaskim rondlu nastawić wodę na kluski i osolić. Z mąki, jajka, mleka i szczypty soli przygotować ciasto, mieszając dokładnie wszystkie składniki. W czasie mieszania wybijać mocno łyżką, aby weszło jak najwięcej powietrza, wtedy kluski będą pulchniejsze. Pod koniec wyrabiania dodać owoce i starannie wymieszać. Łyżką maczaną we wrzącej wodzie kłaść na wrzątek małe, podłużne kluseczki. Zamieszać, przykryć. Gotować 3 min. Gdy się zagotują, odkryć i wybierać łyżką cedzakową. Dokładnie odsączyć. Podawać na okrągłym półmisku palone tłuszczem z tartą bułką. Osobno podać cukier lub bitą śmietanę z cukrem.







Kluski półfrancuskie z truskawkami


Ciasto:
15 dag mąki pszennej,
1 jajko,
3 dag masła lub margaryny,
sól.

Masa:
15 dag truskawek lub poziomek,
10 dag malin,
2 dag margaryny,
5 dag cukru,
bułka tarta i tłuszcz do formy

Z masła i jajka utrzeć jednolitą masę. Wsypać mąkę i dodać tyle wody, aby ciasto było niezbyt gęste. W płaskim rondlu zagotować wodę i osolić. Łyżką kłaść kluski na wrzątek i zagotować. Gdy spłyną, odcedzić. Owoce przygotować. Truskawki pokrajać w plastry. Zrumienić bułkę na margarynie, dodać do owoców, posłodzić i wymieszać z kluskami. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, włożyć kluski i zapiec w piekarniku. Podawać posypane cukrem.






Knedle z truskawkami


Ciasto:
30 dag mąki,
3 dag masła,
ok. 1 i 1/2 szklanki wody,
1 jajko,
sól.

Nadzienie:
50 dag jędrnych truskawek średniej wielkości,
4 dag masła lub margaryny do polania,
2 dag tartej bułki,
6 dag cukru pudru

Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, stopiony tłuszcz, szczyptę soli i wodę. Zagnieść wolne ciasto, jak na pierogi. Rozwałkować je niezbyt cienko, wykrawać okrągłe placuszki, wkładać do środka po jednej truskawce. Zlepiać dokładnie brzegi, formując kulki. Knedle wrzucać partiami do płaskiego, szerokiego rondla z wrzącą, osoloną wodą. Zamieszać, przykryć. Gdy knedle zagotują się, odkryć i gotować jeszcze 2-3 min: Wybierać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem ze zrumienioną bułką tartą. Osobno podać cukier puder lub bitą śmietanę z cukrem.






Pierogi z truskawkami


Ciasto:
350 g maki,
1 male jajo,
ok. 125 ml letniej wody,
sól.

Farsz:
600 g truskawek,
2 lyzki cukru zmieszanego z cynamonem.

250 ml smietany ubitej z 2-3 lyzkami cukru.

Przygotować farsz: truskawki przebrać, oczyscić z szypulek, opłukać, dobrze osączyć. Posypać 2 łyżkami cukru z cynamonem, delikatnie wymieszać, odstawić na 15 min. Zagnieść ciasto na pierogi, rozwałkować cienko, wyciąć krążki średnicy 6-7 cm. Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę jagód, złożyć na pół i zlepić brzegi.
Gotować w lekko osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną, odkryć, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 2-3 min. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na półmisek. Osobno podac śmietanę z cukrem.





Powrót   Archiwum   Następna