Sledzie po gdańsku


50 dag śledzi solonych,
1/2 l mleka,
15 dag jabłek,
150 ml białego wytrawnego wina,
2 żółtka,
sól,

Sledzie przygotować jak śledzie w oliwie, namoczyć w mleku.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny. Wino zagotować, wlewać powoli do roztartych z przyprawami żółtek szybko mieszając trzepaczką. Następnie połączyć z jabłkami, doprawić do smaku. Œledzie zwinąć w ruloniki, ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem.






Sledzie w śmietanie


50 dag śledzi solonych,
150 ml śmietany,
5 dag tartego chrzanu,
5 dag rodzynków,
natka pietruszki,
żółtko gotowane,
sól,
pieprz,
sok z cytryny,

Sledzie przygotować jak śledzie w oliwie. Smietanę wymieszać z chrzanem, opłukanymi rodzynkami i posiekaną natką pietruszki oraz przetartym przez sito żółtkiem,doprawić do smaku. Œledzie ułożyć na półmisku, polać przygotowaną śmietaną.






Sledzie w oliwie


50 dag śledzi,
100 ml oliwy,
natka pietruszki,
15 dag papryki,
15 dag pomidorów,
pieprz,

Sledzie opłukać, odciąć głowę, płetwy i wąski pasek powłoki brzucha, wypatroszyć pozostawiając mlecz i ikrę, resztę odrzucić. Przygotowane śledzie namoczyć w dużej ilości zimnej wody na 12-24 godziny, zmieniając wodę kilka razy. Po wymoczeniu rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie ją ściągnąć.
Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki, zemleć, wymieszać z oliwą przyprawami, posiekaną natką pietruszki. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki.
Œledzie ułożyć w rondlu przekładając pomidorami, polać przygotowana oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godz.





Powrót   Archiwum   Następna