| 
  
Sledzie po gdańsku
  
50 dag śledzi solonych, 
1/2 l mleka, 
15 dag jabłek, 
150 ml białego wytrawnego wina, 
2 żółtka, 
sól, 
Sledzie przygotować jak śledzie w oliwie, namoczyć w mleku.  Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach,
skropić sokiem z cytryny. Wino zagotować, wlewać powoli do roztartych z przyprawami żółtek szybko mieszając trzepaczką. Następnie połączyć z jabłkami, doprawić do smaku. ledzie zwinąć w ruloniki, ułożyć na półmisku i polać przygotowanym sosem.
  
  
  
 
  
Sledzie w śmietanie
  
50 dag śledzi solonych,  
150 ml śmietany,  
5 dag tartego chrzanu,  
5 dag rodzynków,  
natka pietruszki,  
żółtko gotowane,  
sól, 
pieprz, 
sok z cytryny,  
Sledzie przygotować jak śledzie w oliwie. Smietanę wymieszać z chrzanem, opłukanymi rodzynkami i posiekaną natką pietruszki oraz przetartym przez sito żółtkiem,doprawić do smaku. ledzie ułożyć na półmisku, polać przygotowaną śmietaną.
  
  
  
 
  
Sledzie w oliwie
  
50 dag śledzi, 
100 ml oliwy, 
natka pietruszki, 
15 dag papryki, 
15 dag pomidorów, 
pieprz, 
Sledzie opłukać, odciąć głowę, płetwy i wąski pasek powłoki brzucha, wypatroszyć pozostawiając mlecz i ikrę, resztę odrzucić. Przygotowane śledzie namoczyć w dużej ilości zimnej wody na 12-24 godziny, zmieniając wodę kilka razy. Po wymoczeniu rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie ją ściągnąć.  
Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki, zemleć, wymieszać z oliwą przyprawami, posiekaną natką pietruszki. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. 
ledzie ułożyć w rondlu przekładając pomidorami, polać przygotowana oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godz.
  
  
  
  
Powrót   Archiwum   Następna
  
 | 
 |