Palcek z czekolad±



- 25 dag m±ki pszennej
- 10 dag m±ki ziemniaczanej
- 15 dag margaryny
- 20 dag cukru
- 3 jajka
- 3 pomarańcze
- 5 dag czekolady
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 ml mleka
- torebka budyniu ¶mietankowego
- 10 dag masła
- 5 dag orzechów włoskich


Pomarańczę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, wycisn±ć sok. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, poł±czyć ze skórk± i sokiem. Wymieszać z m±k±, proszkiem do pieczenia oraz start± czekolad±, delikatnie poł±czyć z pian± z białek.
Ciasto przełożyć do tortownicy, piec około godziny w 190°C, ostudzić.
Budyń ugotować na mleku, ostudzić, utrzeć z masłem. Poł±czyć z posiekanymi orzechami i kawałkami pomarańczy. Wyłożyć na ciasto, ozdobić cz±stkami pomarańczy.








Tort ananasowy



- 6 jajek
- 25 dag cukru pudru
- po 10 dag m±ki pszennej i ziemniaczanej
- 2 opakowania budyniu ¶mietankowego
- 700 ml mleka
- 20 dag masła
- puszka ananasa
- kokosanki


Żółtka utrzeć z cukrem, poł±czyć z m±k± i pian± z białek, po czym przełożyć do tortownicy. Piec ok. 30 min w 190°C, przestudzić i przekroić na pół.
Budyń ugotować na mleku, ostudzić, utrzeć z masłem. Kremem przełożyć kr±żki ciasta i posmarować wierzch tortu. Ozdobić ananasem i kokosankami.








Ciasteczko z niespodzianka



- 4 szklanki m±ki

- 3/4 szklanki cukru
- 8 dag masła
- 2 jaja
- 4 łyżki ¶mietanki 18-proc.
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- 2 białka
- szklanka cukru
- kandyzowane wi¶nie


Jaja utrzyj z masłem i cukrem, dodaj±c do już pulchnej masy proszek do pieczenia, ¶mietankę, aromat i m±kę. Zagnieć ciasto i starannie je wyrób.
Rozwałkuj ciasto na grubo¶ć około 0,5 cm. Foremk± wytnij okr±głe ciasteczka, a na każdym zrób szpryc± różyczkę z utartych z cukrem białek. W ¶rodek każdej włóż wi¶nię.
Oczka ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piecz je w ¶rednio gor±cym piekarniku (160-170°C) około 15 minut.








Mazurek cygański



- 10 dag m±ki
- 20 dag cukru pudru
- 5 jajek
- po 10 dag rodzynek, orzechów, daktyli i fig
- po 5 dag smażonej skórki pomarańczowej i owoców kandyzowanych
- 1 wafel
- 3 łyżki dżemu morelowego,
- orzechy pistacjowe,
- migdały blanszowane i skórka pomarańczowa


Rodzynki namoczyć, os±czyć. Figi opłukać, osuszyć, pokroić na paseczki. Z daktyli wyj±ć pestki, pokroić. Orzechy posiekać,bakalie wymieszać z 2 łyżkami m±ki. Żółtka utrzeć z cukrem na puszyst± masę, dodać przesian± m±kę, wymieszać.Białka ubić na sztywno, pianę wyłożyć na ciasto, dodać bakalie, delikatnie wymieszać.
Prostok±tn±, płask± blachę wyłożyć waflem, rozsmarować na nim ciasto. WSstawić do piekarnika o temp. 180°C, piec około 20-30 minut. Przestudzone ciasto posmarować dżemem, udekorować.






Powrót   Archiwum   Następna