Serowy przysmak


1 kg twarogu
300 ml śmietanki kremówki
20 dag cukru pudru
pół torebki cukru waniliowego
4 łyżki żelatyny
po 10 dag żelek, kandyzowanych owoców, fig, rodzynek


Twaróg zmiksować z 15 dag cukru pudru. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, rozpuścić, ostudzić. Smietankę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem i waniliowym, dodawać do utartego twarogu, delikatnie wymieszać. Połączyć z żelkami, kandyzowanymi owocami, rodzynkami i pokrojonymi figami oraz z żelatyną. Masę przełożyć do wąskiej podłużnej formy wyłożonej pergaminem, wstawić do lodówki, by stężała, po wyjęciu z formy ozdobić.








Jabłka z bakaliami



- 2 kwaskowe jabłka
- 1 opakowanie waniliowego lub śmietankowego twarożku
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki ugotowanego na sypko, długoziarnistego ryżu
- 10 dag bakalii: rodzynek, migdałów, orzechów, suszonych śliwek i moreli, smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
- 5 dag kandyzowanych owoców


Jabłka dokładnie opłukać, wytrzeć, ostrym nożem przekroić na pół. Nie obierać, wyjąć gniazda nasienne, po czym skropić sokiem z cytryny, żeby miąższ nie ściemniał. Ugotowany i ostudzony ryż starannie wymieszać z twarożkiem. Bakalie umyć w ciepłej wodzie, osączyć, rozdrobnić i wymieszać z twarożkiem i ryżem.
Masą napełnić połówki jabłek, ułożyć je na blasze, wstawić na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Po wyjęciu posypać kandyzowanymi owocami. Danie jest smaczne na ciepło i na zimno, jabłek można nie zapiekać, też doskonale smakują.








Szarlotka



- 1,5 kg jabłek, np. landsberskich, renet
- 1 cytryna
- 25 dag mąki
- 20 dag cukru
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 dag płatków migdałowych
- cukier puder


Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wlać olej i jogurt, wbić jajka, dokładnie zmiksować. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, a potem na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto podzielić na 3 części, wyłożyć je do tortownicy, przekładając jabłkami, na wierzchu położyć warstwę jabłek.
Ciasto piec około 50 minut w temp. 180°C. Posypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.








Eklerki bezowe



- 6 żółtek
- 20 dkg cukru pudru
- 6 łyżek bardzo mocnej kawy
- 1 łyżeczka Nescafé
- 1 kostkę masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 dag płatków migdałowych
- cukier puder


Żółtka ucierać z cukrem pudrem. Włożyć naczynie z masą do garnka z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką, aż zgęstnieje. Dodać 6 łyżek bardzo mocnej kawy oraz łyżeczkę Nescafé i dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Kostkę masła utrzeć na pianę z wanilią. Dodawać krem z żółtek, cały czas ucierając. Przekładać bezy kremem. Można przełożyć kremem kawowym również tort bezowy, ozdabiając go bitą śmietaną i świeżymi owocami, na przykład malinami lub konfiturą z wiśni.






Powrót   Archiwum   Następna