Pieczeń z indyka




800 g piersi indyczej
sól i pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki oleju
1 cebula
4 łyżki czerwonego wina
2 łyżki mąki
1/8 l kwaśnej śmietany

Mięso natrzeć solą, szczyptą pieprzu oraz słodką papryką, uformować pieczeń i zwiążać nitką. Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Pieczeń włożyć do żaroodpornej formy. Obraną cebulę pokroić w kostkę i ułożyć dookoła pieczeni. Mięso polać 1/8 l podgrzanej wody i piec na środkowym poziomie piekarnika, często podlewając.
Mięso pozostawić w rozgrzanym ale wyłączonym piekarniku. Tłuszcz z pieczenia wymieszać z czerwonym winem, połączyć z mąką wymeiszaną ze śmietaną i gotować 10 minut. Sos doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Z gotowej pieczeni usunąć nitkę.






Udziec jagnięcy z rozmarynem


1,5 kg udzca jagnięcego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki oleju
1/4 l czerwonego wina
250 g pomidorów
100 g cebuli
4 łyżki kwasnej śmietany
1 łyżeczka mączki kartoflanej

Mięso posmarować przyprawami i musztardą. Włożyć do brytfanny, posmarować olejem. Włożyć do gorącego piekarnika i piec (po 45 minutach pieczeń wenątrz jest jeszcze różowa, po 90 minutach jest upieczona). Od czasu do czasu polewać czerwonym winem, by wytopiony sos nie przypalił się.
Pokroic pomidory i obraną cebulę w kosteczkę i włożyć do pieczeni na ostatnie 30 minut.
Upieczony udziec przełożyć na misę, przykryć i odczekać 10 minut przed krojeniem.
Wytopiony sos i warzywa przecedzic na patelnię. Rozmieszać śmietanę z mączką kartoflaną i dodać do sosu, zagotować. Doprawić sos. Pokrojony udziec podawać gorący.






Domowa pieczeń wołowa


1,5 kg łopatki wołowej
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
6 ziarenek ziela angielskiego
1/2 l bulionu mięsnego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka białaego pieprzu
100 g konserwowych buraczków
2 filety anchois
2 łyżki octu winnego
1 łyzeczka syropu buraczanego
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki śmietany
1 łyżka masła

Mięso podsmażyć na oleju, na dużym ogniu. Dodac przyprawy, wołowinę zalać 2-centymetroową warstwą bulionu. Posolić, przyprawic pieprzem i dusić pod przykryciem.
Buraczki i anchois drobno posiekać, wymieszać z octem i syropem bueaczanym. Mieszankę dodać do mięsa.
Mięso po raz pierwszy odwrócić dopiero po 20 minutach. Warstwę płynu utrzymywać na poziomie 2 cm.
Mąkę rozprowadzić odrobinę śmietany, dodać jej resztę, ponownie wymieszać. Płyn, w którym duszone było mięso przecedzić, przelać do rondla. Twardsze składniki sosou przetrzeć przez sito, dodać śmietanę. Sos gotować 10 minut na małym ogniu, doprowaić do smaku.
Mięso po upieczeniu odstawić na 10 minut, po czym pokroić w poprzek włókien w plastry.






Schab duszony w winie


1 kg wędzonego schabu
100 g cebuli
200 g marchwi
4 plasterki cytryny
1 ząbek czosnku
10 gałązek pietruszki
1 liść laurowy
1 łyżeczka całego pieprzu
1/2 litra wytrawnego białego wina
2 łyżki masła

Wędzone mięso oczyścic i opłukać. Warzywa pokroić w plasterki. Przyprawy włożyć do płóciennego woreczka. Wszystko razem włożyć do dużej miski, zalać białym winem i odstawić w chłodne miejsce do marynowania.
Mięso i warzywa odcedzić z marynaty. Samo mięso podsmażyć na maśle, a po 5 minutach dodać marynowane warzywa.
Całość stopniowo zalać winem i dusić pod przykryciem, częstopolewając mięso sosem z duszenia.
Gotowe mięso ułożyć na podgrzanym pólmisku. Sos z duszenia zmiksować i doprawić do smaku. Podawać oddzielnie w sosjerce.






Powrót   Archiwum   Następna