MAKOWIEC
50 dag maku,
30 dag cukru,
 5 dag masła,
2 białka,
cukier waniliowy,
olejek cytrynowy,
olejek migdałowy,
0,5 l mleka,
bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle
Ciasto 
drożdżowe wyrabiamy tak jak opisałam powyżej, gdy 
wyrośnie w misce dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na stolnicę 
(dobrze jest podsypać mąką) i delikatnie rozciągamy, a następnie wałkujemy starając
się nadać mu kształt prostokąta tak aby dłuższy bok odpowiadał długości prostokątnej
formy.
Blachę smarujemy tłuszczem
Mak sparzyć wrzącą wodą, odsączyć, a następnie dwukrotnie 
zmielić. Przełożyć do rondla na rozpuszczone masło. Dodać cukier, olejki smakowe, 
drobno skrojone bakalie. Smażyć 10-15 minut ciągle mieszając. Ubić pianę z białek 
na sztywno i wymieszać z makiem, całość ostudzić
Teraz przystępujemy do zwijania makowca. W tym celu na 
rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowany mak rozsmarowując go tak aby zostawić
około 1,5 do 2 cm wolnego ciasta wokół wszystkich brzegów. Chwytamy za rogi 
dłuższego brzegu i zwijamy w rulon.
Gdy zawiniemy makowiec, zewnętrzne brzegi rulonu lekko zaciskamy wkladamy do formy.
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia, pieczemy w piekarniku uprzednio nagrzanym do 
wysokości 180-200 stopni Celsjusza.