| 
  
Pierogi z suszonymi śliwkami
  
300 g mąki 
1 jajko 
300- 400 g suszonych śliwek 
łyżka cukru 
sól 
masło 
tarta bułka 
śmietana
  
Umyte śliwki trzeba namoczyć, a następnego dnia ugotować i odcedzić (wywar można wykorzystać do wigilijnego kompotu z suszonych owoców). Ze śliwek usuwamy pestki, dodajemy cukier, rozcieramy w misce.  
Zagniatamy ciasto. Robimy małe pierożki, które gotujemy w lekko osolonej wodzie.  
Podajemy polane stopionym masłem z tartą bułką albo śmietaną z cukrem. 
 
  
 
 
 
  
Ciasto z makiem po krakowsku
  
Płat mrożonego ciasta francuskiego 
150g maku 
3 jaja (dwa do maku, jedno do posmarowania ciasta) 
bakalie: 
po 59 g rodynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, fig, śliwek kalifornijskich 
mały kieliszek aromatycznego, ciemnego rumu 
60 g cukru pudru 
100 g miodu 
1 płaska łyżka bułki tartej 
szczypta soli 
1 szklanka mleka 
1 szklankawody 
30 ml likieru migdałowego 
aromat arakowy
  
Bakalie kroimy w kostkę i moczymy w likierze zmieszanym z 50 ml wody. 
Mak gotujemy z woda, odcedazmy, odciskamy i trzykrotnie mielemy. 
Białka oddzielamy od żółtek, które ucieramy z cukrem i aromatem arakowym na białą masę. Białka (po dodaniu soli) ubijamy na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodajemy zmielony mak, miód, bułkę tartą, bakalie i pianę delikatnie mieszając. 
Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkowujemy, układamy na nim masę makową i zakładamy brzegi, formując jak strudel. Wuerzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.  
Formę do pieczenia zwilżamy wodą i układamy w niej ciasto. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w temperaturze 190 stopni C, bez nawiewu przez 50 - 55 minut. 
 
  
 
 
 
  
Piernik z orzechami
  
1 szklanka miodu 
1 szklanka cukru 
3 szklanki mąki 
1/4 kostki masła 
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
1 mały proszek do pieczenia 
1 przyprawa do pierników 
skórka otarta z połowy cytryny 
300 g orzechów włoskich grubo posiekanych
  
Cukier z miodem gotować 3 minuty, przestudzić tak aby był letni. Dodać masło i jajka cały czas mieszając. Proszek do pieczenia wymieszać ze śmietaną, a gdy narośnie wlać do pozostałych składników. Wymieszać z przesianą mąkę, przyprawą do piernika, bakalie, skórkę z cytryny. Gęstość ciasta powinna być taka jak na biszkopt. Piec w średniej temperaturze (180 stopni C) przez godzinę i 15 minut.
Piernik musi wyriosnąc i mieć pęknięcie przez środek - wtedy jest udany. 
 
 
  
 
  
Powrót   Następna
  
 |