Jajka w koszulkach w sosie musztardowym


8 jajek
3 cebule
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki curry
1/4 l musztardy
1/8 l mleka
odrobina soli i cukru
2 łyżki octu

Obraną cebulę pokroić w kostkę i dusić na rosgrzanym maśle na złoty kolor. Dodać curry. Dolać mleko. Dodać musztardę i przyrządzić gładki sos. Chwilę gotować, przyprawić solą i odrobiną cukru. W garnku zagotować 3 cm warstwę wody z dodatkiem octu. Jajka wbijac ostrożnie do wrzątku jedno po drugim. Nie gotować. Scięte jajka ostrożnie wyjąc łyżką cedzakową, osączyć, ułożyć na półmisku i polać sosem.powrót





Jajka z serem po holendersku


4 jajka
100 g bekonu
1/8 l jogurtu
1 łyżeczka pikantnej musztardy
1/4 łyżeczki soli, szczypta gałki muszkatołowej
159 g sera edamskiego w plastrach
2 łyżki startego sera gouda
4 łyżki siekanej pietruszki

Żarodoporną formę wyłożyć plastrami bekonu i zapiec je do chrupkości w pdgrzanym piekarniku.
Jogurt wymieszać z musztardą i przyprawami. Plastry sera ułożyć na bekonie. Jajka rozbić jedno pod rugim do garnuszka i ostrożnie wylać na ser.
Sos jogurtowy wylać pomiędzy żółtkasmi i posypać tarty serem. Formę wstawić do piekarnika i zapiekać. Gotową potrawę posypać natką pietruszki i od razu podawać.
powrót





Jajka po bretońsku


8 jajek
100 g cebuli
100 g pora
2 łyżki masła
3/8 l. bulionu mięsnego
125g pieczarek
1/8 l śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, czarny pieprz

Ugotować jajka na twardo i ostudzić w zimnej wodzie.
Obraną cebulę oraz oczyszczony i opłukany por pokroic w cienkie paski. Cebulę i por zeszklić na rozgrzanym maśle, zalać bulionem i zagotować.
Swieże pieczarki pokroić w plasterki, dodać do bulionu i gotować.
Smietanę wymiesząć z mąką ziemniaczaną, dodać do bulionu, całośc zagotować. Sos doprawic do smaku solą i pieprzem.
Obrane ze skorupki jajka przekroić na pół, polac sosem i podawać.
powrót




Powrót   Archiwum   Następna