| 
  
Sernik na kruchym cieście
  
 
500 g mąki 
1 torebka + 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
250 g cukru 
100 g cukru pudru 
250 g masła 
100 g masła 
4 jaja 
2 żółtka 
2 łyżeczki startej skórki z cytryny 
500 g chudego twarogu 
50 g grysiku (kasza manna) 
2 łyzki cukru pudru
  
Z mąki, torebki proszku do pieczenia, 250 g masła i takiej samej ilości cukru, jajka i łyżeczkis tartej skórki z cytryny wyrobić ciasto przypominające wyglądem masę na kruszonkę. Ułożyć równa wartswą na wysmarowanej tłuszczem blasze i przycisnąć. 
Utrzeć 100 g masła, a nastepnie dodawac stopniowo 100 g cukru pudru, 3 żółtka, skórkę z cytryny, sok z cytryny i twaróg. Grysik wymieszać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i ubitą na sztywno piane z 3 białek dodać do masy twarogowej i wymieszać. 
Ułożone na blasze ciasto posmarować warstwą twarogowej masy, powierzchnię wygładzić. 2 żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i tak przygotowana polewą posmarowąc placek. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. 
Do masy twarogowej można dodać siekane migdały i namoczone w rumie rodzynki. 
 
  
  
 
  
Babka marcepanowa
  
 
300 g masła 
100 g masy marcepanowej 
6 żółtek i 6 białek 
tarta skórka cytrynowa 
1/2 łyżeczki tartej laski wanilii 
140 g cukru pudru 
120 g krupczatki 
80 g maki ziemniaczanej 
bułka tarta
  
150 g słodkiej marmolady morelowej 
200 g cukru pudru 
1 łyżka soku z cytryny 
2 łyżki koniaku
  
Miękkie masło i marcepan utrzeć na krem, kolejno dodawać żółtka. Dodać skórkę cytrynową i wnilię, wymieszać. Białka ubić na pianę, stopniowo dodając cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną i krem marcepanowy.
Wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką formę napełnić ciastem. Powierchnię ciasta wygładzić, formę włożyć do rozgrzanego piekarnika. 
Upieczoną babkę odstawic na 15 minut, nastepnie wyjąc z formy i posmarować marmoladą. Odstawić na 30 minut, by marmolada zastygła. 
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i koniakiem, przygotować lukier i posmarować nim babkę. 
 
  
  
  
Powrót   Archiwum   Następna
  
 |