| 
  
Paszteciki drożdżowe smażone z nadzieniem
  
Ciasto: 
25 - 30 dag mąki, 
2 dag drożdży, 
0,5 dag cukru, 
0,12 l mleka, 
4 jaja + 1 żółtko, 
1 dag tłuszczu + tłuszcz do smażenia;
  
Nadzienie: 
30 dag ugotowanej ryby, 
5 dag czerstwej bułki, 
5 dag cebuli, 
3 dag tłuszczu, 
sól, pieprz.
  
Przygotować ciasto drożdżowe.
  
Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę pokroić, zrumienić na jasno złoty kolor. Rybę, cebulę, odciśniętą bułkę zemleć, dodać jajo, sól i pieprz, wymieszać. 
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką, oprószyć je mąką i rozwałkować na grubość jednego 1 cm. Wykrawać okrągłą foremką placuszki o średnicy 6-7 cm. Nakładać nadzienie na środek i zlepiać jak pierogi. 
Wszystkie paszteciki ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia.
Wkładać na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor, po czym przełożyć na bibułę do odsączenia.
 
 
 
 
  
Kruche paluszki słone
  
0,5 kg mąki, 
2,5 dag drożdży, 
2 jaja, 
1 kostka margaryny,
  
Zarobić ciasto z jednym jajem, schłodzić przez 2 godziny. Uformować paluszki, posmarować drugim, rozbitym jajem, posypać solą i kminkiem.
Piec w gorącym pierkaniku. 
 
 
  
 
  
Powrót   Następna
 |