Babka kakaowa

25 dag m±ki
łyżka bułki tartej
25 dag cukru
2 jaja
szklanka mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
cukier puder do posypania

Ugotować kakao z mlekiem i ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i poł±czyć z przestudzonym kakao, a potem, mieszaj±c, wsypać m±kę i przesian± przez sito bułkę tart±. Wszystkie składniki dokładnie jeszcze raz wymieszać, pod koniec dodać proszek do pieczenia. Przygotowane ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułk± tart±. Wstawić do umiarkowanie gor±cego piekarnika. Piec okoł9o 40 minut, sprawdzaj±c zaostrzonym patyczkiem, czy się upiekło.
Gdy upieczona babka ostygnie wyj±ć j± z formy i posypać cukrem pudrem.

powrot




Babka łaciata

Ciasto:

50 dag m±ki
35 dag cukru
25 dag masła
4 jaja
szklanka śmietanki 12%
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Polewa:

gotowa polewa z białej czekolady
gotowa polewa z ciemnej czekolady

Masło utrzeć do białości, dodać 25 dag cukru, żółtka, cukier waniliowy, m±kę zmieszan± z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ubić sztywn± pianę z białek i stopniowo ł±czyć z ciastem. Powstał± masę podzielić na dwie równe części i jedn± z nich starannie wymieszać z kakao oraz z pozostałym cukrem (10 dag). Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułk± tart± włożyć ciasto białe i przykryć je ciastem kakaowym. Babkę wstawić do umiarkowanie gor±cego piekarnika i piec około 65 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować biał± polew±, a gdy zastygnie ozdobić polew± ciemn±. Obie polewy przygotować wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

powrot




Babka orzechowa

Ciasto:

20 dag m±ki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
17 dag cukru
kostka margaryny lub masła
4 jaja
pól tabliczki czekolady
aromat rumowy
10 dag zmielonych orzechów laskowych
10 dag zmielonych orzechów włoskich

Do nas±czenia:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody

Polewa:

tabliczka mlecznej czekolady
łyżka masła

Wszystkie składniki ciasta (odłożyć trochę mielonych orzechów do dekoracji) dokładnie wymieszać na jednolit± masę. Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułk± tart± włożyć ciasto, wstawić je do średnio gor±cego piekarnika na 60 - 70 min. Po upieczeniu pozostawić w formie jeszcze przez 10 minut. W tym czasie przygotować napar z kawy i nas±czyć nim babkę. W rondelku stopić łyżkę masła, dodać mleczn± czekoladę i wymieszać.
Wystudzona babkę oblać polew± czekoladow±, a wierzch posypać zmielonymi orzechami.

powrot




Powrót      Następna